Blog

 

Velkommen til FREMTIDEN

Dyrker din virksomhed sandheden eller ignorancen?

Tillad mig at dyrke den mest klassiske historie om magelighed og manglende Sult I Paradis endnu engang. Der er et par praktiske, håndfaste og konkrete forslag til dig og din virksomhed nederst i dette post.

Apples og Nokias forhold til fremtiden i starten af dette årtusinde står i skærende kontrast til hinanden. 

Allerede i 2005, mens iPod-salget slog alle rekorder, advarede Steve Jobs Apples bestyrelse med udtalelsen: 

»Det, der kan slå os af pinden, er mobiltelefonen. Alle har en mobiltelefon, så hvis man inkorporerer en musikafspiller i mobiltelefoner, så er det snart godnat for iPod’en.« 

Snart derefter, i 2007, introducerede Apple iPhone som en kombination af en iPod, en mobiltelefon og internetkommunikation – et af de mest profitable produkter, der nogensinde er udviklet. 

Nokias mere ignorante tilgang til fremtiden kan bedst illustreres med den berygtede udtalelse fra virksomhedens tidligere CEO, 

Olli-Pekka Kallasvuo, fra 2008: 

»Fra et konkurrencemæssigt synspunkt er iPhone kun at betragte som et niche-produkt.« 

Havde Nokia bare forstået, at iPhone i sin første version i virkeligheden satte en helt ny standard for brugeroplevelsen i en smarttelefon i stedet for at nedgøre iPhone som en halvdårlig telefon med et ikke-fungerende kamera, et meget ringe batteri og en alt for høj pris. 

Havde Nokia bare indset, at konkurrenceevnen i fremtidens smarttelefoner ville afhænge af både software og hardware, og at deres Symbian-styreprogram var yderst kompliceret at anvende sammenlignet med Apples IOS. 

Havde Nokia bare indset, at iPhone i de efterfølgende produktversioner ville sætte Nokias forretning under et stort pres, i stedet for at betragte den som et produkt med et begrænset publikum. 

Ja, så var Nokia måske kommet i gang med at lave de nødvendige forandringer af deres produkter og softwareplatform, inden det blev for sent. Man kan endda argumentere for, at Nokia helt tilbage i 2005 burde have set skriften på væggen i stedet for at slumre på toppen af sin store succes. 

Her begyndte Apple at samarbejde med Nokias dengang hårdeste konkurrent Motorola om den såkaldte Rokr-telefon, der var den første telefon, der havde Apples iTunes-musikafspiller integreret. Steve Jobs præsenterede ovenikøbet telefonen som den første “iTunes Phone”. 

Rokr viste sig at være en middelmådig telefon trods iTunes-af- spilleren og blev aldrig en succes. Samarbejdet sluttede i 2006, og Steve Jobs udtalte dengang: 

»Vi ser projektet som noget, vi kan lære af. Det var en måde, at dyppe tæerne i vandet på.« 

Et gigantisk vink med en vognstang til Nokia om en markant anderledes fremtid. 

På markeder i forandring nytter det ikke noget at have en lemfældig omgang med sandheden. Det hjælper hverken at klappe sig selv på skulderen, stikke hovedet i jorden eller tro, at problemerne løser sig selv. 

Det handler om at udforske og indse realiteterne for din virksomheds fremtid i stedet for at ignorere dem. 

Fortidens succes tager din virksomheds profitable fremtid som gidsel, hvis du ikke er opmærksom på det. 

Lad være med at falde i staver over din virksomheds fantastiske fortid. Og lad være med at stirre dig blind på jeres lækre men fiktive vækstkurve for de kommende fem år. 

Vær hellere lidt paranoid end magelig. 

Gør sandheden til omdrejningspunktet for at vurdere virksomhedens fremtidige muligheder og risici. Også selvom sandheden om fremtiden er ganske uklar. 

Se, om det kan lykkes at give nogle ærlige svar på nedenstående spørgsmål: 

–  Er virksomhedens vækst aftagende eller stigende, og hvorfor?

–  Er virksomhedens nuværende resultater udtryk for tidligere tiders store præstationer eller virksomhedens nuværende præstationer og kapacitet?

–  Hvordan er bevægelserne i markedet og konkurrentlandskabet?

–  Hvordan ser entrepreneurskabet ud på virksomhedens forretningsområde og beslægtede områder?

–  Hvilke eksterne trends og hvilken teknologisk udvikling er i gang, og hvordan kan det påvirke virksomheden?

–  Hvordan kan markedet og konkurrentlandskabet se ud om 1, 5 og 10 år?

Vurdering af fremtidens risici

I hvor høj grad udsætter den forventede udvikling i teknologien,samfundet,konkurrentlandskabet og markedet virksomheden for risiko på følgende områder inden for 1, 5 og 10 år? 

–  Kerneproduktet?

–  Kerneproduktets nuværende konkrete form?

–  Brandets stil, tone og udtryk?

Vurdering af fremtidens muligheder

Hvilke ekstraordinære muligheder for vækst giver den forventede udvikling i teknologien, samfundet, konkurrentlandskabet og markedet virksomheden på følgende områder inden for 1, 5 og 10 år?

–  Innovation og repositionering af virksomhedens nuværende kerneprodukt?

–  Udvikling af helt nye forretningsmodeller?

Få flere provokationer og mere inspiration til at igangsætte din virksomheds transformation i min nye bog Fremtidsstarter Læs mere her: http://fremtidsstarter.dk

Du kan også downloade det gratis Kapitel 2 – Surf på bølgerne af forandring samme sted.

Har I vindermentalitet i strategiprocessen?

Har I stadig en stor sult efter at vinde flere kunder, erobre nye markeder, effektivisere driften, skabe enestående produkter og etablere en arbejdsplads, der kan tiltrække de bedste medarbejdere?

Har I klare og store målsætninger for, hvilken virksomhedskultur, I vil opbygge? Og hvilken brand kapital I jagter i form af brand kendskab, associationer og relationer? Har I styr på, hvordan I kan udnytte et sådant stærkt fundament som afsæt til at opnå en endnu mere profitabel drift. Men også til at tage de nødvendige store spring ind på helt nye forretningsområder?

Dyrker din virksomhed sandheden eller ignorancen?

Tillad mig at dyrke den mest klassiske historie om magelighed og manglende Sult I Paradis endnu engang. Der er et par praktiske, håndfaste og konkrete forslag til dig og din virksomhed nederst i dette post.

Apples og Nokias forhold til fremtiden i starten af dette årtusinde står i skærende kontrast til hinanden. 

Allerede i 2005, mens iPod-salget slog alle rekorder, advarede Steve Jobs Apples bestyrelse med udtalelsen: 

Mangler din virksomhed differentiering og acceleration?

Endnu en workshop med fokus på differentiering er afsluttet sammen med energifyldte ledere og medarbejdere fra IT Relation. 

Jeg har arbejdet intensivt med IT Relation siden 2010, hvor jeg var med til at  skabe virksomhedens unikke DNA i form af Hverdagens IT Superhelte, der dyrker No Problem kulturen. 

Vil du være en Fremtidsstarter?

Alle de virksomhedsledere, jeg møder, er helt med på, at der er opstået nye vilkår for at lede deres virksomhed. Men det er en vanskelig ledelsesmæssig opgave at udvikle fremtidens forretninger samtidig med, at man skal håndtere hverdagens krævende drift.

Især hvis man ikke lige ved, hvordan man rent praktisk skal angribe fremtiden på en målrettet og effektiv måde. 

On a winning streak

Being on the board of FC Midtjylland is an exciting job. Being on a winning streak not only make us proud, it motivates even more innovative thinking and hard work on and off the pitch.

Strategy launch in Sun-Air of Scandinavia

Following almost a year of preparations we just launched the Sun-Air transformation strategy for the entire organization. Great days with great employees. Simply put in Sun-Air We Rise To Shine.

Writing retreat

Klitmoller, the danish surfmekka known as Cold Hawaii, is one of my favourite writing retreats. No doubt it’s going a lot better with my upcoming book, than it does with my surfing.

Indsigt indefra, Inspiration udefra

100 dages sprint og reklamekampagner, der kan fikse det hele. Det er ikke lige mig.

Jeg driver din virksomheds forretningsmæssige transformation indefra-og-ud i det lange seje træk sammen med virksomhedens ledelse.

Det er kombinationen af den dybe indsigt i din virksomhed og den udefra kommende inspiration og innovation, der kan sikre en afgørende og vedvarende effekt.

 

Henrik Hyldgaard
Stranden 4,
6000 Kolding

LinkedIn