Go back
January 3, 2025
 — 
4 min read

Sulten efter hvad?

Tre punkter fra Sult i Paradis, som du bør sætte på dagsordenen til jeres næste ledergruppe møde

For mere end 10 år siden var jeg med til at skrive bogen ”Sult i Paradis, Kampen mod mageligheden” og derefter den internationale udgave ”Hunger in Paradise, How to save success from failure”.

Rasmus Ankersen har som hovedforfatter og foredragsholder fortalt om bogens pointer på nogle af verdens største scener.

Jeg har som medforfatter og strategiudvikler arbejdet med at skabe mere sult i større danske virksomheder.

I det arbejde er jeg blevet mødt med stor nysgerrighed og begejstring men også en del misforståelser omkring bogens indhold.

For eksempel var der en CEO i en børsnoteret virksomhed, der stillede mig spørgsmålet: Er det pisk eller gulerod, der skal til?

Øhh, hva’ba’.  Sig lige det igen mumlede jeg, inden jeg svarede ingen af delene.

Nogle virksomhedsledere kan godt komme til at fortolke mageligheden som mætte, tilfredse og uengagerede medarbejdere. Men en virksomheds stagnation og tilbagegang skyldes sjældent en ringe indsats fra medarbejdernes side.

Ineffektiviteten i produktionen eller en manglende sult blandt sælgerne kan kun flytte nålen nogle få procenter den ene eller anden vej.

Sult i Paradis er skrevet til virksomhedsejere og -ledere som en opfordring til at igangsætte en markant udvikling af deres virksomhed, inden de ”pludseligt” taber relevans og konkurrrencefordele på markeder, der forandrer sig.

Bogens pointer er trods 10 år på bagen ikke blevet mindre væsentlige.

Flere års positive årsresultater avler stadig den livsfarlige form for konservatisme og stilstand, der udsætter virksomheden for stor risiko.

Vi forfalder stadig til at tro eller agere som om, at fremtidens kundebehov forbliver som de er, og konkurrenterne fortsat vil være dem, som vi kender lige nu. Det gør vi til trods for, at samfundets og teknologiens udvikling går hurtigere end nogensinde før.

Vi angriber med åbenhed, innovation og risikovillighed, når vi skaber vores indledende succes. Men vi går i forsvar med et defensivt mind-set, når vi skal udnytte og forsvare vores succes, og mister den så lidt efter lidt, fordi vi går i stå.

Den ekstraordinære succes bliver langsomt til lidt mindre succes og derefter til middelmådige resultater for til sidst og i værste fald at blive til en decideret fiasko.

Det føles som en ubrydelig naturlov, når succes bliver til fiasko, men det er jo bare fordi vi stopper med at udfordre, udvikle og angribe alt det eksisterende.

Der er altså stadig god grund til at arbejde med at skabe mere sult i de fleste virksomheders paradis, så her kommer en oversigt over det du og din ledergruppe med fordel kan skærpe sulten efter baseret på bogens oprindelige grundlæggende koncepter.

1. Stol aldrig på succes

I skal behandle jeres virksomheds succes med den samme grad af skepsis og selvransagelse, som i ville behandle virksomhedens tilbagegang.

Sult på agendaen til jeres ledergruppe møde:

  • Sult efter feed-back, kritik og udfordringer.
  • Sult efter at kende sandheden om virksomhedens konkurrenceevne, præstationer og jeres ledelsesevne.
  • Sult efter viden om ny teknologi, trends og tidsånden.
  • Sult efter at forstå det som konkurrenterne og start-ups gør godt.
  • Sult efter at forsøge at måle/estimere om i er på vej mod nye gennembrud på markedet og ny vækst i forretningen.

2. Brænd dine trofæer

I skal finde nye ”benchmarks”, der kan iscenesætte virksomhedens præstationer som mindre succesrige, for på den måde at bekæmpe følelsen af at have nået toppen.

Sult på agendaen til jeres ledergruppe møde:

  • Sult efter at sætte nye store og krævende målsætninger op.
  • Sult efter at finde nye krævende ”benchmarks”.
  • Sult efter en vision, der er tilstrækkelig langsigtet og formålsorienteret.

3. Overvej at slå det i stykker, selv om det virker

I skal evne at frigøre jer fra og bryde med det, der giver virksomheden sin nuværende succes, inden de nye konkurrenter gør det.

Sult på agendaen til jeres ledergruppe møde:

  • Sult efter nytænkning.
  • Sult efter at vaske tavlen ren og se på virksomheden med nye øjne.
  • Sult efter at genfortolke jeres potentiale på alle områder.
  • Sult efter at skabe en frugtbar innovationskultur.
  • Sult efter at prioritere udforskning af helt nye forretningsområder og -modeller.

Bon appetit.

Hvis vil i gang med en strategiproces, der ikke bare er en simpel handlingsplan, men udfordrer alt det eksisterende med henblik på at forløse virkomhedens fulde vækstpotentiale, så se De 6 gennembrud til accelererende vækst.

#kontakt

Henrik Hyldgaard
© 2024

#kontakt