Den ultimative vinder mentalitet
Jeg har arbejdet med fodboldklubben FC Midtjylland siden etableringen i 1999. Først ud fra mine tidligere reklamebureauer, senere som bestyrelsesmedlem og nu som aktiv strategisk udfordrer, udvikler og sparringspartner.
I min optik er der alt for mange virksomheder, der tænker og opererer alt for kortsigtet. Der skal leveres på budgetterne og bestyrelsens forventninger i hvert eneste månedsregnskab. Det isolerede kortsigtede fokus forhindrer i mange tilfælde virksomhedens nødvendige langsigtede transformation.
Hvis man som virksomhed kun koncentrerer sig om nutidens præstationer, så taber man fremtidens relevans og konkurrenceevne på gulvet.
Men det er ingen ting i forhold til en fodboldklub, hvor der afregnes på grønsværen hver evigt eneste uge.
Bestyrelser, ledere og medarbejdere i fodboldklubber kan være oven på om fredagen og nede om mandagen afhængig af week-endens kampresultat og stillingen i ligaen.
Det også i en grad, så jeg synes, at det ind i mellem går ud over evnen til at dyrke det systematiske lange seje træk i strategiudviklingen og -implementeringen.
Til gengæld er det min overbevisning, at mange virksomheder med fordel kan adoptere lidt af den vinder mentalitet, der hersker i en fodboldklub som FC Midtjylland.
Det ultimative vindermentalitet
I forbindelse med mit arbejde for FC Midtjylland har jeg forsøgt jeg at sætte ord på den vindermentalitet, der drypper ned af væggene i Ikast og Herning:
Ambition is Fuel. Failure is Feedback.
Hos FCM har man aldrig været bange for at melde stort ud. Man har forstået den katalysator effekt, der opstår ved at jagte store målsætninger. Man har aldrig fedtspillet for at være sikker på at leve op til omverdenens forventninger.
Hver eneste gang, man har fejlet, har man aldrig peget ud af, men kigget i spejlet. Man har omfavnet sandheden om, hvad der var årsagen til, at man fejlede og på samme måde brugt det som inspiration til udvikling og forbedring.
Her kommer mine bud på, hvordan i på en simpel måde kan adoptere det samme niveau af vindermentalitet i jeres virksomhed.
Ambition is Fuel: Sådan kan I gøre det
1. Start med at udvikle en ny vision
Enhver ny ambitiøs rejse starter med en vision, der inspirerer alle virksomhedens medarbejdere til at bidrage til noget større end dem selv. Visionen bør ikke kun inkludere de forretningsmæssige ambitioner, men også beskrive hvordan virksomheden vil skabe mere værdi i samfundet.
2. Stil krav om 10X vækst de næste 10 år
I skal forpligte jer til målsætninger, der er så store, at de ved første øjekast virker næsten umulige at indfri. Det er den form for målsætninger, der tvinger jer til at bryde grænser, tænke kreativt og skabe innovation, der kan accelerere virksomhedens vækst. Prøv det nu bare i jeres strategiproces. Der er jo ingen, der siger, at i skal melde noget ud til organisationen eller i pressen efter jeres første workshop eller på noget som helst andet tidspunkt i øvrigt.
Failure is Feedback: Sådan kan I gøre det
1. Gør det ok at fejle
Kend forskel på fejl, der kommer af manglende ihærdighed og fejl, der kommer af at forsøge at præstere noget stort. Det skal være ok at fejle, så længe man lærer af det og kommer videre. Tænk på fejltagelserne som indsigter, der kan bruges som inspiration til udvikling og forandring. Gør i frygten for at fejle til en del af jeres kultur, så får i ingen initiativer, innovation eller forsøg på at skabe ekstraordinære præstationer fra medarbejderne. Det er helt sikkert.
2. Undgå ”outcome bias”
Undgå at vurdere jeres indsatser udelukkende på grundlag af jeres resultater. Jagt i stedet sandheden om jeres konkurrencemæssige situation og jeres præstationer på tværs af værdikæden uafhængig af jeres bundlinje resultater. Hvis i ikke kender jeres sande udgangspunkt er det svært at flytte sig til et nyt og markant højere niveau for såvel medarbejdere, afdelinger og virksomheden som et hele.